Hoe vind je gratis rechtenvrije foto’s voor jouw website of social media

Een bericht op jouw website of op social media kan niet zonder een passende afbeelding. Met een afbeelding grijp je direct de aandacht.
Het beste is om eigen foto’s te gebruiken. Een foto met jouw persoonlijkheid en echtheid wint het altijd van een standaard stockfoto’s. Maar soms is het gewoon sneller en handiger om een goede stockfoto te gebruiken. Daarnaast zijn deze beeldbanken ook een geweldige bron van inspiratie, net als Pinterest, Instagram of Google foto’s dat kan zijn.
Om je te helpen heb ik een overzicht gemaakt van onze favoriete websites waar jij de mooiste rechtenvrije foto’s kunt downloaden.

De beste gratis websites voor rechtenvrije foto’s

Heb je geen budget voor eigen foto’s, dan kun je deze gratis foto-websites proberen. Deze foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken. Rechtenvrij houdt in dat de afbeeldingen vrij zijn van het betalen van royalty’s op het gebruik van het beeldmateriaal. De fotograaf stelt de foto’s zonder verplichtingen ter beschikking. Je hoeft dus geen naam te vermelden of te betalen voor auteursrecht of portretrecht. Natuurlijk is het wel netter als je dat wel doet, bijvoorbeeld in de alt-tekst van de afbeelding.

Er bestaat wel een kans dat meer personen of organisaties gebruik maken van een zelfde foto. Gratis is immers gratis en iedereen ‘graait’ uit de collectie van deze websites. Desaltnietemin zitten er heel veel interessante en genoeg leuke foto’s tussen.

Openverse

Openverse is een zoek-tool waarmee werken met een open licentie en werken in het publieke domein door iedereen kunnen worden ontdekt en gebruikt.

Openverse doorzoekt meer dan 300 miljoen afbeeldingen uit openbare bronnen en de Standaard crawl dataset. Het gaat verder dan eenvoudig zoeken en voegt resultaten uit meerdere openbare bronnen samen tot een enkele catalogus, en vergemakkelijkt hergebruik door functies als door machines gegenereerde tags en één-klik attributie.

Momenteel doorzoekt Openverse alleen afbeeldingen, met zoekmogelijkheden voor audio en video via Meta zoeken. Maar we zijn van plan extra mediatypes toe te voegen, zoals open teksten en audio, met het uiteindelijke doel toegang te geven tot alle 1.4 miljard werken met CC licentie en publiek domein op het web. Al onze code is open source (OpenverseOpenverse APIOpenverse catalogus) en wij welkom gemeenschapsbijdrage.

Openverse is de opvolger van CC Search en kan je vinden via de WordPress.org website

Website: https://wordpress.org/openverse/

Unsplash

Ik begin de lijst met een van mijn favorieten: Unsplash! Een geweldige databank voor ontzettend leuk beeldmateriaal waar ik al menig juweeltje ben tegengekomen. Met meer dan 500.000 foto’s in hun bibliotheek is dit mijn favoriet als het om originele foto’s gaat. Ja, je vindt hier ook foto’s die op andere gratis websites staan, maar het meeste is toch uniek en vind je alleen hier.

Hier vind je moderne en up-to-date foto’s met de laatste trends, verfrissend en dat zie je met veel andere gratis websites toch minder. De foto’s zelf zijn van hoge kwaliteit en wat mij betreft de nummer één in dit genre.

Website: https://unsplash.com/

Pexels

“De beste gratis foto’s en -video’s gedeeld door getalenteerde makers.” Aldus de makers van Pexels. Alle foto’s en video’s op Pexels kunnen gratis worden gedownload en gebruikt. De foto’s zijn lekker modern net als bij Unsplash.

Makkelijk navigeren, duidelijke thema’s en onderwerpen en je vindt hier prachtige foto’s die door fotografen zelf worden aangeboden. Browse door hun bibliotheek en wellicht van jij hier wat van je gading.

Website: https://www.pexels.com/nl-nl/

Pixabay

Pixabay is ook een hele fijne website waar je echt mooie gratis foto’s vindt. Naast foto’s vind je hier ook illustraties, vectorgrafieken, filmbeelden en muziek(fragmenten). Inmiddels bestaat hun bibliotheek uit 1,5 miljoen foto’s en het groeit nog steeds. Het is een levendige community van creatievelingen die rechtenvrije afbeeldingen en video’s met je willen delen en dat zie je ook terug in het aangeboden materiaal.

Iedere fotograaf wil meer aandacht krijgen voor zijn werk en upload zijn/haar beste foto’s hier. Aanrader.

Website: https://pixabay.com/nl/

Life of Pix

Ben je op zoek naar wat meer ‘kunstzinnigere’ foto’s? Neem dan eens een bezoek aan de website ‘Life of Pix’ waar je een prachtige verzameling van arty foto’s vindt. Nét even wat anders dan de andere gratis websites. De foto’s hebben een andere invalshoek dan gebruikelijk en daarom is het interessant voor een ontwerper om hier rond te neuzen.

Website: https://www.lifeofpix.com/

Free Images

Met bijna 400.000 afbeeldingen is de website van Free Images een leuke plek om foto’s te vinden. Het assortiment is wel erg standaard, maar soms heb je dat nodig voor een project. De foto’s die je hier vindt zijn gratis voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Het is niet de eerste plek die ik je aanraad om in te zoeken, maar als je nergens anders je foto kunt vinden, dan is dit altijd een laatste redmiddel om wat te vinden.

Website: https://www.freeimages.com/nl

Google foto’s en Pinterest

Hoe zit het dan met alle foto’s op Google en anders sites zoals Pinterest of Instagram. Mag je die kopiëren?
De foto’s die via Pinterest en Google getoond worden zullen vaak rechtenvrij zijn, maar zeker weet je dat nooit.
Het advies is dan ook om deze foto’s niet op jouw site te gebruiken. Tenzij je zelf de maker bent natuurlijk!