Enquete formulieren met Google Forms op je Wordpres-site

Google Forms

Google Forms is een tool van Google waarmee je eenvoudig formulieren kunt maken en reacties kunt opslaan in bijvoorbeeld een spreadsheet in je Google Drive. Het maken van een formulier in Google Forms is vrij eenvoudig en je hebt er (bijna) geen technische kennis voor nodig.

Reacties en ingevulde formulieren worden automatisch door Google opgeslagen in je Google-account en eventueel kun je deze ook (automatisch) naar een Google Docs-spreadsheet sturen.TIP VAN WPLOUNGE Divi theme & Divi Builder Bij Elegant Themes ontvang je meer dan 85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar! Bekijk de themes » Lees meer over Divi.

De onderstaande video van Erno Mijland legt uit hoe je Google Forms gebruikt:

Google Forms toevoegen aan je WordPress-website

In de onderstaande screenshot kun je zien hoe Google Forms er uit ziet. Zoals je ziet is er één tab met “Vragen”: hier kun je je formulier aanmaken. In het andere tabblad (“Reacties”)  vind je ingevulde formulieren terug. Zodra je een formulier hebt gemaakt met Google Forms, kun je rechtsboven op “Verzenden” klikken:

Google Forms-formulier verzenden

Nadat je op “Verzenden” hebt geklikt, krijg je meerdere opties voor het delen van je formulier. Zo kun je een e-mail versturen óf een link ophalen om zelf naar mensen te sturen. De laatste optie geeft je de mogelijkheid om een formulier te “embedden” op je eigen website. Je krijgt dan een HTML-code die je kunt kopiëren:

Formulier embedden

Kopieer deze code en ga naar de WordPress-pagina of het bericht waarin je je formulier wilt laten zien.
gebruik het blok Eihen HTML om deze code op de pagina te plaatsen

Publiceer nu je pagina of bericht, en bekijk deze aan de “voorkant” van je website. Het formulier van Google Forms zou nu automatisch op je pagina getoond moeten worden. Je bezoekers hoeven je website niet te verlaten om je formulier in te vullen, doordat deze met een iFrame op je website is ge-embed.

Plugins

Er zijn ook plugins voor het plaatsen van Google Formulieren op je WordPress-website. Zo kun je bijvoorbeeld de Google Forms-plugin installeren voor het plaatsen van Google Forms op je WordPress-website. Toch is het eigenlijk onnodig om hiervoor een plugin te gebruiken. De stappen hierboven zijn redelijk makkelijk en zorgen ervoor dat je niet weer een plugin hoeft te installeren voor zoiets simpels.