Nieuwe versie WordPress

Sinds 12 november is WordPress 5.3 beschikbaar.
Belangrijke vernieuwingen zijn dit keer:

  1. Een nieuw thema: 2020/Twenty Twenty. Dit thema biedt een betere integratie met de blokeditor.
  2. De Gutenberg blokeditor is verbeterd. Dit geeft WordPress gebruikers de mogelijkheid om eenvoudiger websites vorm te geven.

Nieuw thema: 2020 – Twenty Twenty

Traditiegetrouw brengt WordPress jaarlijks een nieuw standaardthema uit dat naar het jaar wordt genoemd. WordPress 5.3 wordt nu geleverd met Twenty Twenty als het nieuwe standaard WordPress-thema voor 2020. Twenty Twenty is ontworpen om volledig gebruik te kunnen maken van de Gutenberg blokeditor. Hierdoor kun je simpeler mooie originele indelingen maken voor je pagina’s en blogartikelen.

Twenty Twenty gebruikt het lettertype Inter, dat zich heel goed dient voor buttons. Het ziet er ook beter uit op smartphone schermen en biedt een betere leeservaring op verschillende apparaten.

Twenty Twenty is een thema met één enkel kolom. Dat betekent dat er geen sidebar (widgetgebied links of rechts) is bij je blogberichten of pagina’s. Onderaan vind je een wel een widgetgebied (footer). Voor je berichten en pagina’s kun je deze template in de volledige schermbreedte inzetten. Dit full-screen sjabloon werkt niet alleen goed met de blokeditor, maar ook met plugins voor het maken van pagina’s.

Thema uitproberen?

Daarvoor ga je naar Weergave –> Thema’s
Kijk of TwentyTwenty al aanwezig is als thema.
Indien ja, klik dan op LIVE UITPROBEREN
Indien nee, klik dan op Nieuw Thema installeren en zoek naar Twentytwenty om het te downloaden en te proberen.

Het thema 2020 in weergave thema’s

Verbeteringen Gutenberg

Gutenberg is de naam van de editor. Dat is het stukje software waarmee je de tekst op een pagina plaatst.

Gutenberg is er op gebied van toegankelijkheid ook op vooruit gegaan. het werkt nu duidelijker en logischer.

  • beter kleurcontrast op formuliervelden en buttons
  • grotere consistentie tussen editor- en admin-interfaces
  • nieuwe notificaties / uitleg wat een blok doet
  • standaardisatie naar het standaard WordPress-kleurenschema
  • animatie toegevoegd, waardoor de interactie met je blokken sneller en natuurlijker aanvoelt

Aanpassingen van blokken

hieronder bespreek ik enkele wijzigingen bij de verschillende blokken.

Het groepsblok (nieuw!)

Blokken kunnen met het groepsblok worden samengevoegd. Dit blok helpt je bij het ordenen van de lay-out door deze in verschillende groepen te verdelen. Je kunt de groepsbreedte breed of volledig instellen en een achtergrondkleur kiezen voor de desbetreffende container. In de onderstaande GIF-afbeelding zie je hoe je een groepsblok aanmaakt.

Nieuwe blokken kunnen worden toegevoegd aan een lege groep. Je kunt ook meerdere blokken selecteren en deze aan de groep toevoegen. Een mooie handigheid: verschillende blokken in één groep plaatsen en deze vervolgens opslaan als een herbruikbaar blok, handig voor toekomstige publicaties!

Kolommenblok verbeterd

Kolommen bieden een handige en aantrekkelijke lay-outs te maken.
Nu kun je een lay-out voor kolommen instellen en de algemene breedte aanpassen. Vervolgens kun je een individuele kolom breder of smaller maken, waarbij de andere kolommen automatisch worden aangepast in breedte.

De aanduiding om blokken in een kolom toe te voegen is nu beter zichtbaar, waardoor minder ervaren gebruikers minder snel tegen de muur lopen. Een extra welkome toevoeging is het verticaal kunnen uitlijnen van kolommen. Hierdoor hoef je geen spaties meer toe te voegen voor een juiste uitlijning.

Knoppen toevoegen verbeterd

Wil je een mooie button toevoegen, zodat je bezoekers een duidelijke call-to-action te zien krijgen? WordPress maakt dit simpeler door een verbeterd knoppenblok waarmee je zelf o.a. de randradius kunt selecteren.

Je kunt ook de achterliggende link in een nieuw venster laten openen.

Preview van wat een blok precies doet

De blokeditor 5.3 toont een preview van wat een specifiek blog doet. Deze voorvertoning is echter alleen zichtbaar wanneer je het pictogram, voor het toevoegen van een nieuw blok, bovenaan de editor gebruikt:

Kleur wijzigen van titels en subtitels

In het vernieuwde editor kan je de kleur wijzigen van de (sub)titels. Iets wat in HTML-bewerking of de ouderwetse editor via css ook kon doen. Nu heb je die flexibiliteit dus eenvoudig in de editor

Conclusie
Deze verbeteringen zijn weer een stap vooruit voor elke WordPress gebruiker. het toont aan dat WordPress door een grote groep mensen continue verbeterd wordt. Maak er gebruik van!