Blokpatronen gebruiken

Wat zijn WordPress blok patronen?

WordPress blok patronen zijn in wezen gewoon sjablonen (voorbeelden) gemaakt van blokken. Ze kunnen een enkel blok bevatten of meerdere blokken gerangschikt in bepaalde lay-outs. Naast de blokken zelf, zullen de blok patronen ook de instellingen voor die blokken bevatten (zoals het configureren van een knop om een bepaalde kleur te hebben).

Je kunt blokpatronen vinden voor volledige pagina’s. Of, wat gebruikelijker is, blokpatronen voor bepaalde delen van een pagina. Je kan dan meerdere blokpatronen als Lego in elkaar zetten om een ontwerp te bouwen.

Stel bijvoorbeeld dat je een sectie wilt maken met een achtergrond van een afbeelding, wat koptekst en een knop. Je zou dit handmatig kunnen maken met de blokken-editor. Maar met een blokpatroon kun je een kant-en-klaar ontwerp met die opmaak invoegen en het vervolgens aanpassen aan je inhoud.

Maak gebruik van vooraf gemaakte blok patronen

Wil je dus tijd besparen en meer professionele ontwerpen maken? Zo ja, dan zijn WordPress blokpatronen misschien precies wat je zoekt.

Met blok patronen, kan je een vooraf gemaakt ontwerp invoegen, het aanpassen aan uw behoeften. Dit is een grote tijdsbesparing. En als je geen ontwerper bent, zijn blokpatronen ook handig omdat ze je in staat stellen om meer unieke ontwerpen te gebruiken, zelfs als je niet de kennis hebt om die ontwerpen vanaf nul op te bouwen.

Hoe WordPress blok patronen te gebruiken?

Je kan blokpatronen invoegen via dezelfde interface die je gebruikt om blokken in te voegen.

Om te beginnen, open de pagina waar u een blokpatroon wilt invoegen. Klik vervolgens op het plus (+) pictogram links bovenin om het invoegen van blokken te openen.

  • In de zijbalk die verschijnt, klikt op het tabblad Patronen. Filter de vervolgkeuzelijst om verschillende soorten patronen vinden.
  • Geschikt patroon gevonden? Klik erop om het op uw pagina in te voegen.
  • Zodra je het blokpatroon hebt ingevoegd, kan je vervolgens alle individuele blokken aanpassen, net zoals je zou doen als u het ontwerp handmatig had gemaakt:

Dat is het! Als u een ander blokpatroon wilt invoegen, kunt u gewoon hetzelfde proces herhalen. Het blokpatroon wordt ingevoegd waar u uw cursor in de editor heeft geplaatst.

Hoe nieuwe blokpatronen vinden en gebruiken

Om u te helpen bij het vinden van nieuwe blokpatronen, heeft het WordPress team een officiële blokpatronen bibliotheek gemaakt bij WordPress. Gebruik de filters om door alle blokpatronen te bladeren en op een resultaat klikken om het te bekijken. Als u een blokpatroon vindt dat u bevalt, klikt u op de knop Patroon kopiëren om het patroon naar uw klembord te kopiëren.

Bibliotheek met blokpatronen

Open nu de editor voor het stuk inhoud waar je het blokpatroon wilt invoegen en plak het, net zoals je gewone tekst zou plakken – ofwel door met de rechtermuisknop te klikken en plakken te kiezen, ofwel door een sneltoets zoals Ctrl + V (of Cmd + V op de Mac) te gebruiken.

En dat is het – je zou het volledige blokpatroon moeten zien verschijnen waar je het geplakt hebt:

Blokpatroon uit bibliotheek kopiëren en plakken

Naast de officiële blokpatroonbibliotheek op WordPress.org, kunt u ook mappen van derden vinden zoals ShareABlock en de Gutenberg Hub-sjabloonbibliotheek (die dezelfde kopieer/plak-aanpak gebruikt als de officiële bibliotheek).

Er zijn ook een aantal plugins waarmee je nieuwe blokpatronen en sjablonen kunt toevoegen, hoewel ze misschien hun eigen aangepaste oplossing gebruiken in plaats van de native blokpatroonfunctie te gebruiken. Hoe dan ook, het eindresultaat is hetzelfde.