Jouw zoekwoorden analyseren

Bubble Chart is een nieuwe gratis manier om zoekwoorddata te analyseren.

Google heeft recent een nieuw template opgezet waar je eenvoudig zoekwoorddata van jouw website kunt analyseren. Via een visueel overzicht zie je snel welke zoektermen goed presteren en welke nog wellicht wat aandacht behoeven.

Op de horizontale as staat de CTR, de click-through-rate. Dit is het percentage van bezoekers dat vanuit Google doorklikt naar jouw websitepagina. Op de verticale as staat de positie van jouw link op de Google resultatenpagina. De kleur geeft jouw datapunt aan voor mobiel, tablet of desktop. Je kunt ook alleen mobiele- of desktop punten laten zien.
Op die manier kan je heel snel zien welke pagina’s van jouw website goed scoren in Google.

Koppeling met Search console

Er is één addertje: Deze gegevens komen uit de Google Search Console Search Console is een software tool om jouw website kwaliteit te controleren, bijvoorbeeld op gebroken links etc.. Search Console verzameld ook de zoekwoorden waarmee bezoekers op jouw site komen. Om die gegevens te verzamelen moet je een account aanmaken en Search Console koppelen aan jouw website.
Vraag jouw webbouwer hoe je dat kunt doen.

Voorbeeld Bubble Chart

De rode lijnen geven het gemiddelde aan van jouw webpagina: Het gemiddeld doorklik% en de gemiddeld positie van jouw webpagina in de Google resultaten. Je kunt snel zien welke pagina’s het goed of minder goed doen. De grote bolletjes zijn pagina’s met meer bezoeken. Door met je muis op een bolltje te staan zie je de gegevens.