Pingback en trackback

Pingbacks en trackbacks zijn notificaties dat er naar een blogbericht is gelinkt, of dat het bericht is genoemd op de site van derden.

Pingbacks worden automatisch verzonden wanneer u naar iemand linkt in uw content. Trackbacks moet u zelf handmatig versturen.

Wanneer iemand de pingback of trackback ontvangt, kan er gekozen worden de pingback of trackback toe te staan of dat het de prullenbak ingaat. Bij acceptatie zal de pingback of trackback bij de reacties verschijnen met een link naar het artikel die de pingback of trackback verzonden heeft.

Het nadeel van pingbacks en trackbacks is helaas, dat het overgrote deel bestaat uit spam. Het is daarom handig en tijdsbesparend om het uit te schakelen.

Pingbacks en trackbacks geven website-eigenaren de mogelijkheid om tussen twee websites te communiceren om zo een link in de reacties te krijgen. Het is een mechanisme om elkaar te informeren over linkjes heen en weer.

Wat is een trackback?

Een trackback werkt als volgt.
Stel. ik schrijf een artikel op mijn blog. U wilt vervolgens een reactie plaatsen, maar u wilt ook dat uw eigen lezers zien wat u te zeggen hebt. U kiest er uiteindelijk voor om zelf een blogbericht te schrijven en een trackback naar mijn blog te versturen.

Ik krijg vervolgens een trackback en heb de mogelijkheid om te bepalen of dit als reactie op mijn blog mag verschijnen, of dat ik het verwijder. Wanneer ik het toesta, zullen titel, korte samenvatting en link naar uw artikel in de reacties verschijnen.

Een trackback is dus een uitgebreide backlink naar uw website.

Wat is een pingback?

Een pingback is niet heel anders dan een trackback. Het enige verschil is dat u geen trackback hoeft te versturen. Want dit gaat automatisch doordat u een link naar een blogbericht plaatst. Het werkt als volgt.

Ik schrijf een artikel op mijn blog. Jij schrijft een artikel op je eigen blog en linkt naar mijn artikel. WordPress zal vervolgens automatisch een pingback versturen naar mijn blog. Ik heb vervolgens de mogelijkheid om te bepalen of ik dit als reactie op mijn blog wil tonen.

Wanneer ik de pingback toe sta zal er alleen een link naar het artikel op jouw website verschijnen.

Het verschil is dus eigenlijk dat een trackback handmatig gaat en een pingback automatisch. Pingbacks laten ook geen korte samenvatting zien in de reactie wat bij trackbacks wel het geval is.

Hebben pingbacks en trackbacks nut op je website?

Bijna alle pingbacks en trackbacks zijn tegenwoordig spam. Het is een eenvoudige manier voor spammers om een backlink te krijgen op je blog.

Het heeft weinig nut heeft om pingbacks en trackbacks ingeschakeld te hebben op een blog. De reden hiervan is dat het alleen maar voor meer mails en spam zorgt die je moet verwijderen.

Het kan echter weleens voorkomen dat er een normale blog is die een pingback of trackback stuurt. Dit is een leuke manier om erachter te komen dat je een backlink erbij hebt en dat er wellicht verder op het onderwerp waar je over geschreven hebt is ingegaan.

Om onnodige spam te voorkomen is het verstandig om de pingbacks en trackbacks uit te schakelen op je website.

WordPress pingbacks en trackbacks uitschakelen

Wanneer je pingbacks en trackbacks wilt uitschakelen kun je gebruik maken van een handige optie in WordPress.

Ga naar Instellingen >> Discussie en haal de vinkjes weg bij “Linknotificaties toestaan van andere blogs (pingbacks en trackbacks) ”. Als je geen mogelijkheid tot reacties onder jouw blogs wilt toestaan haal je ook het derde vinkje (reacties toestaan) weg.

wp-discussieinstelling

Let op: alleen voor toekomstige berichten
Let op dat het alleen op toekomstige berichten effect heeft. Bij bestaande blogberichten staan pingbacks en trackbacks nog steeds ingeschakeld als je bovenstaande hebt gedaan.

Om het voor reeds bestaande berichten uit te schakelen moet je naar “Berichten -> Alle berichten” gaan.
Voor elk bericht dat je wilt aanpassen klik je op Snelbewerken en vink je de optie Pingack UIT.

Wanneer je interne blogberichten ook niet met elkaar wilt laten linken door middel van een ping, dan kun je bij “Instellingen -> Reacties” de bovenste optie “Probeer elk ander blog gelinkt in dit artikel te benaderen ” uitvinken.

Plugins

Er zijn ook diverse plugins waarmee je dit kunt doen. https://nl.wordpress.org/plugins/tags/pingback/